Presentation video _ Leeds UCKG church

A special request from Ferbogar Contractor UK. My first experience in architectural video presentation.

 

Photographic portfolio now available!!!

500pxbehance

Pop-Up spaces @ Guimarães ECC

As a part on schedule to Guimarães – European Capital of Culture 2012 – the POP-UP spaces competition aimed at producing art installations that could move through the city, offering something unexpected, whether it is a service, or a product, or simply something creative and disruptive.

The project, entitled as FRAME BOX, consists of a tubular steel structure wrapped around in white screen and its main purpose is to allow the observation of one or more monuments from a central point
in the city. This structure gives us a new framework of these monuments. It is proposed a reinterpretation of the city that allows experience it in an innovative and fun way, which would improve its readability and accessibility and promote the bond between historical and contemporary elements, both for visitors and residents.

 

|| inspiration

The images that refer to this “magic box”, where the body is separated and lives momentarily distinct realities, seemed to us a very interesting starting point. By placing the head in a “hole,” the person “leaves” the body in the background reality and the head engages a completely different scenario. It is intended to limit the field of vision forcing us to a different interpretation of space around us and an interaction through the eyes is required, inviting the participation of people, the involvement of community, thereby leveraging more vivid ways of creating new memories.

 

|| project

People who walk by are invited to enter inside the Frame Box through a slot in its base screen at the height of 1.40 m above the ground. Inside, the viewer is limited by the view of the screen all the way around, which is cut at a strategic point in order to create a framework for a particular point of interest nearby, in the exterior. The experience is completed by sentences printed in the screen that refer to what the viewer is looking at.

In response to the specific needs of the Guimarães ECC program the city Guimarães itself, the location of Frame Box was bounded to a specific zone of the city, the area of Couros. Three Frame Boxes are introduced in strategic locations in this area of the city, with the intent to be observation points and, together with other temporary projects like this, to commit towards the revitalization of the urban core.

Pierre Fabre Dermo Cosmètique Renovation

The project to renovate the facilities of Oporto delegation of Pierre Fabre Dermo Cosmétique was requested in order to upgrade the image of the training room and work spaces, somewhat dated, and create new functional relationships and benefits that would contribute to the best use of the space.

After contact with the older solution, two main objectives became clear, guiding the intervention: enhancing the entry of natural light – since the space is set on level 0 of a collective housing building and limited to the natural light that entries through the openings on its facades (one facing the street and another at the back facing farmland), in other words, only at the ends of the interior space; ensure continuity and functionality of both the space and program – the distribution of different rooms and services was not consistent in the previous model, as it generated programmatic incompatibilities.

The answer to these goals resulted in the definition of a continuous undulating corridor of access to all the rooms which flows from one end to another. The foundation of all the intervention is based on this path, which was thought not only as a circulation and access space, but as an essential void to a program that is condensed into it at different moments. The route, touching both ends of the interior space, creates visual communication to the outside and thus provides the natural light. On the right side are located, sequentially, the entrances to the offices, the treatment room and training room. In turn, on the left side were grouped the services and several cabinets to support training in a continuing curved body punctuated by small niches, each with its own specific function, from a single seat or a place to put the printer to the toilet and bar entrances.

The use of polycarbonate, although limited for budget reasons to the room entrances, was crucial, allowing exterior light to enter into the rooms. Regarding artificial lighting, the corridor curviness and continuity was addressed and reinforced through plans of indirect light that wave, following the design of the space. In the training room, two bright ovals are cut in the ceiling, conveying the character of exception that this one must have. The contrast between the black carpet and white walls in plasterboard were explored in pursuit of a clean, almost laboratory visual, in accordance with the ideals and image that the company wants to convey.

LEGOBLOCK

The modular plugging construction – Lego – emerges as the active ingredient in the project design, providing a variety of formal compositions, either through an organic pattern, based on a relation between Nature and Man, or in a geometric pattern, based on the relation Construction – Man.

 

 

The intervention strategy relates with the distinction between public and private space, resulting from the specific requirements of the program, and the evolutive character of the floors developed, providing a switch between the use and omission of typologies that create a porous building, leading to its own architectural dynamism. The challenge of breaking with the formal tightness, organizational and interpretative of traditional urban blocks led the project to become an interactive object, in the sense of allowing an additive/subtractive construction regarding the needs of each client and site-specific conditions.

 

 

Passaporte